ja tyrni olisivat nyt kova sana, jos niitä sattuisi olemaan. Tyrnit on kaikki syöty ja saskatooneja ei riittänyt pakastettavaksi asti.

Loma on mennyt erinomaisen perinteikkäästi, sohvaa paikallaan pidellessä. Alkaa elokuvankatselukiintiö olla täynnä tällä erää. Miksi lomalla pitää aina tulla kipeäksi? Kalareissut sai unohtaa tyystin.

Toisaaltaan. Lomalla piristää kummasti näkymä ikkunoista ulos katsottaessa; vettä / räntää tulee viistonaan.

http://suomalainentaimi.fi/saskatoon-marjatuomipihlaja

Saatiin joitakin vuosia sitten lahjaksi pari pensasta kyseistä lajiketta. Kasvavat pihan perällä, oman onnensa nojassa, melko menestyksekkäästi vielä. Täytyy myöntää, ettemme ole pihamöyrijöiden aatelia. Onneksi sitä lajia on sukuun ja ystäväpiiriin siunaantunut. Olemme jollakin lailla tietoisia viimeisimmistä villityksistä. Nyt taitaa olla tapetilla tai ollut jo jonkin aikaa Goji -marja, uusi superfood : )

Joku varoitti, että saskatoonit kasvavat hirrrvittävän korkeiksi. Jusekset eli pupuset eivät ole niitä pahemmin syöneet. Muutaman kerran olen leikannut niitä matalammiksi. Saskatoon -lajeja on useita erilaisia ja kaikki lienevät jalostettuja tuottaakseen kunnon marjasatoa. Nämä pusikot tuottavat ihan hyvän makuisia marjoja. Makuasia, toki.  Olkoot pensaamme Martin -nimisiä, kunnes oikea nimi niille löytyy.

Viime kesänä tuottivat ensimmäisen kerran naposteltavaksi asti satoa. Ehdin syödä muutaman makian marjan, lopusta pitivät räksät huolen. Marjat kypsyvät eri aikaan. Terttuina niitä ei voi kerätä.

Joskus joku erheellisesti vertasi näitä mustikkaan. Samaa on vain väri.

 

Tyrnimehua, pakastetuista marjoista lingottuna. Melkoisen äpäkän makuista tavaraa.

Kaikenlaiset marjat ovat hyviä. Vaihtelu virkistää. Mehulasin kaverina Disocactus Achermannii. Sitä me emme ole syöneet : )