Vanhat omenapuut melkein roikkuvat kylätien päällä. Tänään on omenoiden keruupäivä. Jossain luki, että omenat kannattaa kerätä puutarhoista pois, etteivät nallukat houkuttaudu pihoille. Ja pah, sanon minä. Supeja kyllä on, mutta otsojen tähen en keruupuuhaan ala.

Ostettiin männä syksynä pikkuinen mehulinko ja muutaman budellin mehua ajattelin tehdä. Mehuasemille on kuuleman mukaan pitkät jonot. Mites muilla? Onko jonotusta mehuasemille?

 

Tämä omena-asia on mielenkiintoinen. Kellä sitä on, joutuu kärräämään pahimmassa tapauksessa kaatopaikalle niitä. Yksi kaveri Facebookissa tarjosi omenoitaan noudettavaksi ja lopuksi totesi, että ne pitää köijätä kaatopaikalle. Oih ja voih. Ja toisilla ei ole sitten omenoita ollenkaan. Kaupastakin saa tosi huonosti (tai kalliilla) kotimaisia omenoita. Jotain tartteisi tehdä.

Omenoita voisi lahjoittaa jollekin, kun tietäsi mihin ja kelle? Meidän ärjyomenia ei tosin voi tarjota muille, heh.

Jonkinlainen jakeluverkko pitäisi saada  järjestettyä. Pitääkö tässä alkaa omenajobbariksi. Ja Martoille tai kotitaulousnaisille vinki, vink. Omenan kasvatus-, keruu- ja säilytyskursseja voisi järjetää, niin kauppoihin toimitettavien omppujen laatu paranisi. Jossain mainittiin, ettei kaupat ota niitä myyntiin, kun laatu on epätasaista.

Vähän niinkus kauppasienten poimitakursseja. Siellähän tasan tarkkaan kerrotaan, minkälaista sienen tulee olla laadultaan ja miten ne putsataan ja pilpotaan. Semmosta valistusta omenien talteen ottamiseksi.

Onko täällä muita, kellä on surku hukkaan heitettyja omenasatoja tai harmi niiden puolesta, ketkä eivät saa nautiskella kotimaisista omenoista?

Yllä olevan (kaan) omenapuun lajiketta emme tiedä. Omenat ovat jännästi pitkulaisia ja näyttäviä.  Maku: karmea.

Nämä omenat ovat toisesta puusta ja yhtä pahoja. Näillä on erikoinen "napa" kannan ympärillä.  Eräs vieraistamme ei malttanut olla maistamatta, vaikka varoitin.

"Hyiii! Ihan kamalan makuinen." Ja sylkäisi palan pois. Hyvä, hapan mehu niistä kuitenkin tulee sekä erinomainen hillo.

 

Tervetuloa omenarosmot!

Nauratti ihan hirmuusesti, kun omien omeniemme seasta maasta löytyi tämä!

Maisteltuja omenia löytyy aina, mutta hauskinta tässä on se, että se on todennäköisesti naapurin Antonovkaa. Heh.

Vaan ei haittaa, näitä piisaa.