Omenoita tuli viime syksynä riemuksemme reippaasti. Osa tuli kerättyä ja osa jäi maahan. Mehua ei ehditty, vakaasta aikomuksesta huolimatta, tehdä.

Saimme pari purkillista itse tehtyä omenahilloa. Nami, nami, nami! Kyllä on kelvannut pannukakkua sellaisella herkulla vuorata. Kiitokset vain herkkupurkkien tuojille.

Syksy on pitkästä aikaan ollut ns. normaali, sellainen, jollaisena sen lapsuudesta muistaa. Maa jäätyy, lumi tulee ja pysyy. Se tuntuu ihmeelliseltä. Yleensä lumi tulee, sulaa, sataa uudelleen, sulaa, sataa vettä, on märkää, pimeää ja loskaista, joskus jopa tammikuulle asti. Tänä vuonna talvi tuli aikaisin ja jäi.

Kuinka muualla? Helsingissä lienee tavaton syksy paljoine lumineen?

Omenat ja kesäkurpitsat tärähtivät kuistilla jäähän ja sellaisina ovat pysyneet.

Omenoita vein Terijoen salavien alle varpusille. Jänekset ovat käyneet syömässä niitä. Liekkö varpusrukille jäänyt yhtään.

Jäiset omenat eivät päätyneet tunkiolle eli kompostiin. Niistä saa hauskoja helmirimpsuja linnuille, jos ei halua niitä jäniksille syöttää. Jäiset kesäkurpitsat toimittavat samaa virkaa vaahteran oksille ripustettuina. Niitä on käyneet närhet ja harakat nokkimassa. Jostain luin, että varpuset pitäisivät hedelmistä. Siitä tämä idea.

Lammastalia ja talipalloja linnuille. Lähiseudulla on lammastila. Hankimme sieltä lammasta kerralla enemmän pakasteeseen. Jotkin palat ovat tosi rasvaisia ja niistä riittää apetta linnuillekin.

Viime talvena tehty linnunruokintahäkki on patinoitunut, eikä kiillä enää luonnottomasti. Siihen saa ripustettua paljon talipallukoita ja nykyisin siinä käy varsinainen kuhina. Kaikenlaisia pikkulintuja ja tietenkin nämä isommat siivekkäät saavat kupunsa täytettyä.

Lintujen mökissä on sisällä tattareita ja siemensekoitusta. Joku oli käynyt viskelemässä kaikki viljan jyvät hangelle ja syönyt vain parhaat herkut päältä. Pitäisi taas käydä tayttämässä pömitsä. Siinä käy kunnon kuhina. Yritän välillä kuvata lentäviä ystäviämme, mutta mökki on niin lähellä ikkunaa, että ne peljästyvät ja lentelevät kauemmaksi ihmettelemään.