vaan mitä sellaisia?

Nyt kun kesän vesisessiot ovat ohitse, alkaa tiedonhankinta. Mitä  tulikaan kuvatuksi?

Mökkirannassa on heikkapohja ja järvessä melko kirkas vesi. Pohjassa voi nähdä viiruja ja olen aina ihmetellyt, missä viirujen tekijät lymyävät. Viirut hiekkapohjassa ovat ehkä simpukoiden tekemiä.

Tällaisia pikkiriikkisiä kuoria löytyy joskus rannalta. Ne ovat niin pieniä, ettei oikein saanut kuvatuksikaan.

Iiris Kalliolan Ötökät -kirjassa on maininta piensimpukoista. " Piensimpukat (Sphaeridae) ovat nimensä mittaisia: niiden kuori kasvaa ani harvoin yli senttimetrin mittaiseksi. Piensimpukoita on kahdenlaisia, pallosimpukoita ja hernesimpukoita. Pallosimpukan kuori on symmetrisen pyöreä, hernesimpukan kuoren vanhin kohta eli napa sijaitsee vähän vinksallaan kuoren keskikohtaan nähden."

Jahas, jahas. Seuraavan kerran pitääkin tutkia, missä asennossa simpukan napa mahtaa sijaita.

"Piensimpukoiden elintapaan liittyy erikoinen piirre: ne synnyttävät eläviä poikasi."

Tämäpä onkin ainokainen yksilö, jonka olen siellä vedestä löytänyt. Yhtään pystyssä eli hengissä olevaa yksilöä en nähnyt. Tai sitten neljä tuntia kaislikossa syyhymatojen reiítettävänä ei ollut riittävä aika vedenalaiselle luontotutkimusmatkalle. Lienee pikkujärvisimpukan, Anatonda anatina,  kuoren puolikas.

Kävimme eräällä mökillä kotimme lähellä ja siellä lapsukaiset keräsivät rannasta näitä. Pilvin pimein. Vesi on tummaa ja rehevässä pikkujärvessä on mutapohja.

Isoja mölliköitä. Pääsivät tutkimisen jälkeen takaisin veteen.

Pääsin kalareissulle toiselle mökille, samaisen veden rannalle ja siellä on otettu aiemmat simpukkakuvat veden alta. Olen haltioissani.

Nämä lienevät isojärvisimpukoita, Anatonda cygnae.

Nyt sitten simpukka-asiantuntiat, kommentteja, pliis. Oliko simpukoiden nimet edes sinne päin?

 

"Oi, ei. Säästä meitä. Eikö jo ala kohkaaminen vedenalaisuuksista riittää. Etkö näe, univaikeuksia ja stressitiloja tässä yritetään hoidella. Krooh, puuh, krooh."