Hieman korjausta ja lisäystä eiliseen. Aika näemmä rientää, sillä edellisen kerran murikoita tongittiin maasta keväällä 2010.

Makoisia muhkuroita 2010

Siis toissa keväänä tuli kaivettua edellä mainittuja murikoita maasta lumien lähdettyä. Nyt tehtiin toisin päin. Jos ensi viikolla pukkaa lunta, niin nyt oli viimeinen hetki pelastaa myyriläisten hampaista satoa. Tuholaiset olivat jo aloittaneet syöntiurakkansa. Osa mukuloista oli jo purtu. Edellisellä kerralla eivät meille kovin paljoa olleet hennonneet jättää, ketkulat.

Maa-artisokka on perin miellyttävä tuttavuus. Kova leviämään, joten kannattaa tarkkaan miettiä sen paikka. Karppaajat eivät ehkä tästä mukulakasvista tykkää, sillä se sisältää paljon hirvittäviä hiilareita. Maku on pehmeä ja mitä miellyttävin, hieman makea. Kaikki eivät kuitenkaan perusta tästä herkusta, se jakaa mielipiteitä.

Mausteena kirveli.

 

Purkiin mahtuu kaksi hyvän kokoista kirvelinippua. Osa kuivatetuista lehdistä on murusteltu pienen pieneksi silpuksi. Maustetta riittänee meille tästä pitkäksi aikaa.

 

Maa-artisokkakeitto:

  • maa-artisokkaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 dl vettä
  • 2 dl kuohukermaa
  • valkopippuria
  • muskottikukkaa
  • kirveliä
  • voita

Sain kaksi kassillista ruttanoita, ei vaan juureksia laitettavaksi, pienen ja ison muovikassillinen. Hirmuisen hauska niitä on kaivaa maasta. Kuin perunoita kaivelisi.

Pienempi muovikassillinen työn alla.

Puhdistus- ja keittelyurakka alkoi eilen ja tänään on jatkunut. Onneksi sain annettua osan pois. Osa odottaa vielä harjaamista, keittämistä ja kuorimista. Huh. Osan jätimme vielä maahan. Mielenkiintoista keväällä nähdä, mitä on jäljellä.

 

Pelin henki on seuraava:

Murikat kannattaa harjata juuresharjalla puhtaaksi.

Juurekset on hyvä jakaa koon mukaan ja keittää isot ja pienet erikseen.

Pienemmät...

...isommat ja epätasaisemmat. Kuvasta ei ehkä eroa näe, mutta näin kuitenkin on.

Odottavat...

 

Keitetään suolavedessä. Aikaa on paha määrittää, kypsyyttä on kokeiltava ja kypsymistä tarkkailtava. Ehkä 10 min?

Vaahto on hyvä kuoria keittovedestä pois, sitä tulee jonkin verran.

Ensin keitin ne liian pehmeiksi ja niitä oli tosi ilkeä kuoria kuumana. Tänään tein huomion. Kun ne olivat kypsiä, alkoivat  ne nousta pintaan. Kuoriminen alkaa heti, kuumana.

Kuorittu kasa möyhennetään tehosekoittimella, sekaan vettä, kerma, liemikuutio ja mausteet. Lopuksi nokare tai nokareita voita antamaan makua. Keitetään pikkuisen varoen polttamasta pohjaan. Tarjoillaan herkkusuille ; )

 

Kuvia keitosta tulee, ehkä. Kaksi satsia on jo tehty, mutta niin on ollut nopeita herkuttelijoita, ettei kuvata ole ehtinyt.