Jokaisella paikkakunnalla on oma mielenkiintoinen historiansa ja paikallinen sävy.

Erityisen kiinnostavaa on käsityön ja entisajan kaupankäynnin menneisyys. Kuinka entisajan käsityötä ja muotoilua voitaisiin kiinnostavalla tavalla enemmänkin tuoda tähän päivään? Silloinhan ei tietenkään puhuttu muotoilusta. Lähinnä käyttötarkoitus määritti muodon ja oli tekijän käsissä, millainen muoto esineeseen tuli. Kaunis tai vähemmän kaunis. Joku oli toista taitavampi.

Kokkolassa on nostettu esille terva, kaislatyöt ja fransut.

Kauhiasti kiinnostaa, onko teidän paikkakunnalla jokin oma erikoisuus? Turuus ovat nämä maanmainiot Keskiaikaiset markkinat, mutta osaisiko Tii sanoa, mikä on paikallinen käsityöerikoisuus? Samaa olen tainnut useampaan otteeseen tiijustella Kainuun suunnalta?

 

Meillä on kukkopilli. On toki muutakin.

Marja Metsävuori on paikallinen saviesineiden tekijä jo toisessa polvessa. Heillä on oma savimonttu ja esineet tehdään paikallisesta punasavesta Tanissa. Kukkopillien lisäksi tai ehkä aiemmin päätuotteena ovat olleet saviruukut, onhan yrityksen nimikin t:mi Saviruukku.

Näitä pyttyjä on myyty ja myydään toreilla edelleenkin. Uunissa haudutettuna näissä tulee mukamas paljon parempi uunipuuro, kuin vaikka lasivuuassa. Lihakyöriä ja karjalanpaistia hauduttelemme näissä myös. Mummo teki karjalanpaistin aina tuollaisessa saviruukussa.

Ja sitten varsinaiseen asiaan. Kukkopilleihin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kukkopilli

Perinteisiä kukkopillejä Hiekkalinnassa. Riemastuttavaa on näiden värikkyys.

Sain Marjalta luvan julkaista blogissani kuvia hänen töistään.

Lapset voivat maalata oman kukkopillinsä Hiekkalinnassa koko kesän ajan.

 

Vaan huomennapa on sitten Kukkopillin maalauskisat! Mukana on tietenkin kukkopillien äiti, Marja M.

Usean vuoden ajan kisat järjestettiin Tanissa, Marja Metsävuoren savipajalla. Muutamia vuosia sitten tapahtuma siirtyi Lappeenrannan keskustaan, Tasihinin talon sisäpihalla tapahtuvaksi, jossa sille on perinteikkäät puitteet. Sattuu muuten olemaan siinä vieressä, johon sen tolppakoneen varsi eilen pötkähti.

Kukkopillin maalauksen MM-kisat: http://www.taitoetelakarjala.fi/index.php?k=8233

Päätuomarina toimii Heli Pukki, joka on tuuminut tehtävän olevan miltei mahdoton. Lasten maalaamat kukkopillit ovat kaikki järjestään niin upeita. Niitä on kerrassaan vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Lasten maalaamat kukkopillit ovat omaa luokkaansa, raikkaita, uudenlaisia ja värikkäitä.  Kaikki ansaisisivat palkinnon. Vaan kisa on kisa.

Kummipoika on osallistunut kisoihin heti kun on kynnelle kyennyt ja viime vuonna poika oli erityisen riemuissaan. On mukavaa kun kukkopilli perinne siirtyy nuoriin käsiin

.

Ihan pikkuisen manipuloin kuvaa. Pojalle hattu päähän.

Tämän takia sitä oltiin naama messingillä. Ja onhan se hienoa.