Vaikka kesälomaa ei ollutkaan, tänään tuntuu ensimmäistä kertaa arjelta.

Lämpöä piisaa edelleen - ja savua. Onneksi yöllinen sade hieman hälvensi enimpiä pölläköitä.

 

 

Sukeltelut on tältä kesältä enimmäkseen sukelleltu. Tai jos oikeaa termiä käytän, snorklailut. Netissä surffatessani huomaan sukellus-sanaa käytettävän laitteilla sukellellessa. Mutta mielestäni ihminen sukeltaa, kun se on veden alla, laitteilla tai ilman.

Vedellinen kesä oli mielenkiintoinen. Paljon on opittavaa. Kuvia tuli otettua paljon. Niitä on mukava talvipakkasilla katsella, jotta miten sitä tarkenikin nahka paljaana tuollein!

Jotain opinkin: kylmässä vedessä liian pitkään oleminen ei ole terveellistä. Lämpimässä vedessä oleminen loppukesästä kaislikossa / sen läheisyydessä ei ole terveellistä.

Varusteista tai niiden puutteesta:

Maskin linsseihin tarvitsee vahvuudet vasta, kun vesi on niin kirkasta, että siinä näkee pitkälle. Tässä suhteessa tuli pettymys. Ennen niin kirkasvetisessä järvessä näkyvyys on huonontunut paljon. Asiasta on kerrottu täällä: www.karjalanpyhajarvi.fi/

Hankintalistalla on nyt märkäpuku, ehkä jopa kuivapuku. Ja painovyö. Mistä se johtuukin, että takapuoli nousee pintaan?

Pula-ajan "sukelluspuku". Uppeluksissa ollessaan päätä palelee eniten. Joten pipo. Kaveri neuvoi viime kesänä, harrastusta valmistellessain: "Laita päälle vaikka t-paita, se estää vettä huuhtomasta koko ajan ihon pintaa ja näin ollen hidastaa ihon kylmenemistä." Aiemmilla kerroilla paleli tosi nopeasti. Siispä tällä kertaa pitkät kalsarit ja poolopaita mökin vaatevarastoista.

Sauna pitää olla. Pari kertaa sukellusten välillä kehtasin käydä saunanlauteilla lämmittelemässä "sukelluspuku" päällä, sitten nakkasin kalsarit narulle kuivumaan. Jatkoin puuhaa uimapuvussa. Mikä kohtalokas erhe!

Tästä syystäkö kartoimme lapsena kaislikkoa kuin ruttoa? Nyt olin innoissani, kun uskaltauduin sinne.

Menin veteen heti aamukahvit juotuani. Ajattelin, että aikainen lintu madon nappaa...

 

 

Kärsi ruumis, olet sinä iloinnutkin. Järvisyyhy, netistä poimittua:

 

"Rantavedessä vilvoittelija saattaa saada kiusallisen kutinan pulikoinnin seurauksena. Järvisyyhy on vaaraton ihottumareaktio, jota aiheuttavat iholle tarttuneet imumadon toukat, cercariat."

"MITEN VÄLTÄN JÄRVISYYHYN?

Mitään kovin tehokasta ja yleispätevää torjuntamenetelmää järvisyyhyä vastaan on hankala löytää. Syyhyä voi välttää seuraavin keinoin:

· Vältä kaislikkoisissa rantavesissä pulikointia  

· Vältä pitkäaikaista oleskelua vedessä aamutunteina, jolloin vapaiden cercaria-toukkien määrä on suurimmillaan siellä, missä niitä ylipäätään esiintyy  

· Kuivaa itsesi karkealla pyyhkeellä heti uinnin jälkeen.  

· Mökkirantojen hoito = kaislikkojen niittäminen ja poistaminen, pohjan hiekoittaminen tai sorastaminen esim. muovikalvon päälle, jolloin kotilot hakeutuvat muualle"

 

Jos jotakuta kiinnostaa järvisyyhyn hoito, niin kääntykää luottamuksella puoleeni : ) Kutka hävisi oikealla lääkityksella parissa kolmessa päivässä.

 Edelleen yritys ja erehdys -oppimismetodia noudattaen,

ampiine