Pekonin lisäksi ihminen pystyy syömään myös erinäisiä rehuja. Jos haluaa.

Lipstikkakeitto on ollut suunnitelmissa, jos ei nyt sitä kahtakymmentä vuotta, niin aika kauan. 

Äidilläni kasvaa lipstikkaa runsaasti. Vuosi toisen jälkeen on ollut sääli katsella niiden haaskulle menemistä. Vanhempieni pihalta löytyivät myös valko- ja ilmasipulit. Niin,  ja persilja.

Lipstikkakeitto - ohjeita olen kerännyt useita vuosien varrella.

 

Ohjeita on sovellettu periaatteella, tehdään siitä, mitä löytyy:

voita

lipstikkaa, reilusti

ilmasipulia

valkosipulia varsineen, pari kappaletta

persiljaa, joltinen nippu

perunaa, jauhoisia, 5 kpl

vettä, 1 litra

kermaa, 2dl

 

mausteet:

merisuolaa, 2 tl, mutta yksikin olisi hyvin riittänyt, liian suolaista tuli

paprikajauhetta

valkopippuria ripaus

rakuunaa, pikkuisen

 

Useimmissa ohjeissa on mainittu jauhot, niitä en laittanut, eikä ollut tarpeenkaan.

Eräässä ohjeessa oli sherryä, mutta koska sitä ei ole, tilalle laitoin jonkin sorttista valkoviinietikkaa. Melkein kaikissa ohjeissa oli myös kana- tai kasvislientä, minkä korvasin suolalla ja mausteilla. Jotenkin en tykkää kasvisliemikuutioista, mutta kait sekin pitää testata.

 

Keiton valmistus

Pilko lipstikat, sipulit ja persilja. Laita keittoastian pohjalle voita, mikä on mielestäsi tarpeeksi. Pöhhyytä rehuja kasarissa tai syvässä pannussa hyvä tovi.

Lisää litra vettä ja pieneksi pilkotut perunat. Lisää kaikki mausteet. Keitä, kunnet perunat ovat helposti hajoavia.

Möyhennä teho- tai sauvasekoittimella.

Lisää kerma ja mahdollisesti hieman kirnuvoita.

Keitä hetki.

 

Nauti, jos voit.

En tiedä, miltä oikean lipstikkakeiton pitäisi maistua. Kyllä tuota syö... Pitää seuraavan kerran kokeilla pilkulleen niitä aikakauslehdistä keräämiäni ohjeita ja tehdä vertailuja.

Miehelle laitoin "ihmisten" ruokaa.

 

Lisää lipstikkaa, rohkeasti rosmariinia! kirjassa, kustannusosakeyhtiö Avain 2005, sanotaan lipstikasta:

"Lipstikan käyttö on erityisen suosittua Saksassa ja Iso-Britanniassa. Sen maku tuo monille mieleen lihaliemen. Tuoreet lehdet sopivatkin mainiosti muhennoksiin ja liemipohjiin.

Lisää lipstikkaa varovasti. jos se ei ole entuudestaan tuttu, sillä sen maku vaatii totuttelua." Allekirjoitan!

Ja edelleen:

"Lipstikkaa kannattaa kokeilla myös leipien, salaattien, keittojen ja perunaruokien koristeluun ja maustamiseen."

 

Aika vahva rehu. Kädet tuoksuvat väkevästi sellerille.

 

Vroooom! Äkkiä nukkumaan.