Keraamiset ja lasimunat putsataan mullasta.

Jotkin munat ovat esillä ympäri vuoden, kukkaruukkuihin sijoitettuina.  Varsinaiset pääsiäismunat ovat vintillä ja ne ovat esillä vain pääsiäisen aikaan. Niitä ei pestä.



Muoto on tärkeää ja materiaali. En koe kerääväni munia, mutta hyvän sellaisen nähdessä tulee tehtyä hankintoja. Näissä miellyttää muodon ja värin lisäksi karhea pinta.



Kivimunia tulee hommattua silloin tällöin. Samoin kriteerein.



Taustalla sorvausharjoitus: munan sorvaaminen märästä puusta. Jos olisi aikaa, niin niitä tulisi varmaankin tehtyä. Eri muotoisia ja vetelisin värit pintaan, omalla tavallani. Puumuna kuivatettiin puupurussa hissukseen, ettei se olisi liian nopeasti kuivettuaan halkeillut. Muutama pikku halkeama siinä kuitenkin näkyy.



Käsityöläisen ja keraamikon tekemä keraaminen muna. Tämä on vain pääsiäisen aikaan esillä, eikä sitä pestä.
Munassa viehättää aihe, pelkistetty kuviointi ja lasittamaton pohja.



Munan toinen puoli. Annien munat olivat omaa luokkaansa. Usein niissä oli kukkia kauttaaltaan tai muita kuvioita.




Tämä muna kuuluu myös suosikeihini. Puumuna on pohjamaalattu omanlaisellaan tekniikalla. Väritys on mystinen. Värien hehku ei  valitettavasti pääse kuvassa oikeuksiinsa.



Munan on tehnyt kuvittaja ja taiteilija, jolta sain sen lahjaksi. Vanhan herätyskellon vedin alaosassa luo oman tunnelmansa.



Keraaminen muna on ostettu Nikkilän sairaalasta siellä töitään tekevältä keraamikolta. Valitettavasti tekijän nimeä en muista. Tässä viehättää krakeloitunut pinta.

Vakimunat.



Nämäth pötköttävät ympäri vuoden kukkaruukuissa. Koboltin värinen lasimuna on vähän liian koboltti makuuni, mutta kukkien seassa menettelee.



Ja tämä punainen on ostettu Vyborgista. Da, da, tiedetään. On kallis, on, koska punaisen värin tekemiseen käytetään ehtaa kultaa. Miten voikin lasimunat olla vaikeita kuvattavia. Värit pielessä, punainen väri oikeasti aivan hehkuu.




Ja askartelua paskartelua. Värin jälkeen pintaan on suihkutettu fixatiivia, etteivät värit irtoa.

Jos munia puhaltelee tyhjäksi, kannattaa muistaa putsata huulet huulipunasta ja -rasvasta.
Aikoinansa ihmettelin ja samalla hinkkailin huuliin lisää rasvaa, että mikä äärimmäinen näissä munisa on vialla, kun yläosaan ei värit tartu.

Sitähän voi tietenkin käyttää myös hyödyksi. Rasvaa tai vahaa. Voi tehdä ikään kuin batiikkimunia.
Sulaa kynttilävahaa voi tiplutella munan pintaan mieleisekseen, muna väripataan ta tadaa, hienot kuviot näkyvät munan pinnalla.

Isoin muna on ankan tai hanhen. Niitä kun vain saisi.


Aijuu.


Tämä muna meinasi unohtua esittelystä. Olin kuskina. Työkaverin kanssa vietiin kirkkotekstiilejä. Siis ei varastettu, vaan vietiin niitä seurakunnan tilaamina kirkkoon. Tuommoiset munat saimme sillä reissulla silloiselta kirkkoherralta.

Iloosen värinen styroksimuna pääsee aina pääsiäisen aikaan esille. Jep, jep.